Veganzona

Полезни съвети и рецепти за един балансиран хранителен режим на растителна основа, както и научни статии, свързани с дългогодишни проучвания и изследвания


АНТИБИОТИЧНА РЕЗИСТЕНТНОСТ

снимка Cottonbro studio https://www.pexels.com/it-it/foto/ragazza-seduto-pavimento-salute-6191553/

В края на зимата, използването на антибиотици расте прекомерно и записва своя сезонен пик между януари и началото на март, което съвпада с увеличаването на случаите на грип. Неконтролираното им използване обаче не е без последствия: алармата дойде от Световната здравна организация (СЗО), която с научно изследване Antimicrobical Resistance – Global Report on Surveillance проведено през 2013 и 2014 година в 133 страни разкри, че антибиотиците, които се взимат от десетилетия (често за лечение на заболявания,  за които не е наложително тяхното използване ) биха могли в скоро време да не действат. Злоупотребата с тези лекарствени продукти с течение на времето благоприятства развитието на бактериални „устойчиви“ щамове, т.е. в състояние са да “заобиколят” активните съставки на антибиотиците и да ги направят неефективни. Това вече е факт. Какво е решението? Преди всичко синтетичните антибиотици трябва да се използват само когато наистина е  необходимо, докато в други случаи е по-добре да се спрем на натурални екстракти, които за разлика от първите блокират инфекцията и в същото време намаляват възпалението и засилват имунитета.

Всяко ненужно лекарство намалява защитните сили на организма.

Според скорошно проучване на СЗО за употребата на антибиотици, участвали 10 хиляди души от 12 страни, са разкрити много погрешни вярвания и допускани грешки: например, двама от трима интервюирани (64%) са убедени, че за лечението на простуда и грип са нужни антибиотици (вирусни заболявания, при които антибиотиците са напълно неефективни!) И не само:  почти една трета от хората (32%) смятат за правилно да преустановят антибиотичната терапия веднага щом почувстват подобрения.

Всъщност, това са най-честите грешки, антибиотиците да се трансформират в лекарства за „текуща употреба „, които с течение на времето и с един масивен прием могат да отслабят имунната система, да изменят чревната функция, да благоприятстват появата на алергии, и засилят развитието на резистентни щамове на микроорганизми, и следователно по-трудно да се отстранят : феноменът на така наречената „антибиотична резистентност“.

Кога е необходим антибиотикът?  

  • За всяко заболяване (само бактериално, не вирусно) трябва да се вземе  подходящия антибиотик, предписан от вашият лекар, а не въз основа на препоръка от приятел или избран по лично смутрение.
  • Лечението трябва да следва дозировката и времето за приемане обозначени върху продукта и по никаква причина не трябва да бъде прекъсвано. 

Микробните инфекции стават „устойчиви“ в следните случаи:

  • Ако се прекъсне терапията преждевременно с извинението, че се чувствате по-добре. Така няма да убиете всички бактерии, а тези които ще останат в организма, ще се научат да се защитават от активната съставка на лекарството.
  • Ако се използват продукти с изтекъл срок на годност или останали такива от стари лечения, които създават антибиотична резистентност и вече не са ефективни.
  • Ако се намали дозата: така инфекцията няма да се премахне напълно и ще се увеличи опасността от рецидиви.
  • Ако се употребяват прекомерно почистващи препарати и дезинфектанти (води за уста, интимни сапуни, душ гелове, и т.н.), които убиват полезните бактерии намиращи се върху кожата, лигавицата на устата, интимната зона … Тези бактерии са естествен щит срещу инфекциите.

Микробите знаят как да се защитят.

Антибиотикът, както ни подсказва името му (anti-bios), убива живота, но всяка бактерия, която влиза в контакт с антибиотика, малко преди смъртта си изпраща на бактериите в съседство (все още не унищожени от лекарството) биохимични съобщения, които им „обясняват“ как да се защитят от активната съставка на лекарството.

Оцелелите бактерии придобиват необходимата информация, за да неутрализират бъдещи антибиотични атаки и „научават“ другите бактерии да станат резистентни към лекарството.

Така, лека-полека се формират „информирани и интелигентени“ бактерии, т.е. такива, които са в състояние да разпознаят врага (лекарството) и да заобиколят разрушителното му действие.

Един антибиотик, за да бъде наистина ефективен, трябва да убие всички бактерии, ако останат  „оцелели“, съществува риск, тези бактерии да развият антибиотична резистентност.      

Предписанието на антибиотика е дело на лекаря, който ще го избере въз основа на вида бактерии. 

Този сайт не се явява алтернатива на лекарската консултация и не предоставя индивидуални медицински съвети. Публикуваният материал в сайта не може да се използва като помагало за самодиагностициране и самолечение. Всички медицински съвети трябва да се търсят директно от квалифицирани специалисти.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

за мен

Здравейте и добре дошли в моя блог!

Казвам се Милена и съм завършила магистратура със специалност “Диетология и Вегетарианско Хранене” във факултета по Медицина и Хирургия в Политехническия Университет Марке в Анкона, Италия.

Тук ще намерите както полезни съвети и рецепти за един балансиран хранителен режим на растителна основа, така и научни статии, свързани с дългогодишни проучвания и изследвания.

С приятелски поздрав, Милена

бюлетин