Veganzona

Полезни съвети и рецепти за един балансиран хранителен режим на растителна основа, както и научни статии, свързани с дългогодишни проучвания и изследвания


ЗАМЕСТИТЕЛИ НА ЯЙЦЕТО

Foto di Estudio Gourmet: https://www.pexels.com/it-it/foto/sei-uova-marroni-con-vassoio-2959303/

Да се заместят яйцата в рецептите не е избор, който засяга само хората преминали на растително хранене, но и всички, които имат непоносимост към тях или онези, които искат да ги изключат от менюто си поради диетични съображения. Но нека първо си отговорим на един въпрос, а именно:  каква е ролята на яйцата в направата на сладки и солени ястия?

Каква е ролята на яйцата в рецептите?

Яйцата се използват по две причини:

  • за улесняване на втасването,
  • за слепване на съставките.

Според това каква функция трябва да заемат в нашата рецепта, можем да ги заменим с други продукти. Предполага се, че ако в рецептата се използват три или повече яйца, служат за набухване. В такъв случай, най-добре да прибавим към рецептата 4 грама кремотартар и 3 грама сода бикарбонат, за да се активира втасването.

1 яйце може да бъде заместено с:

ПродуктЗаместители
1 яйце (за свързване, сгъстяване, подслаждане)¼ чаша ( около 40 гр.) пюре от сини сливи, пюре от ябълки без захар или банан (+ ½ ч.л. бакпулвер в рецептите за печене във фурна)
1 яйце (за свързване, сгъстяване, осоляване)¼ чаша доматено пюре, картофено пюре или зеленчуков бульон
1 яйце (за свързване, сгъстяване)варен нахут, варено просо, варен ориз (който не е  изплакнат с вода преди готвенето, за да не се отмие нишестето)
1 яйце (за свързване, малко набухване)¼ чаша пасирано тофу
1 яйце (за набухване)¼ чаша соево кисело мляко
1 яйце (за набухване)2 с.л. брашно от нахут
1 яйце (за набухване)1 с.л. мляно ленено семе разбъркано с 3 с.л. вода
1 яйце (за набухване)2 с.л. вода + 1 с.л. олио + 2 ч.л. мая
1 белтък (за набухване)1 с.л. агар агар разтворен в 1 с.л. вода, хубаво разбит, охладен, и разбит отново
1 яйце (за глазура)намазваме повърхността със соево мляко или смес от вода и малц
1 яйце (за панировка)1 ч.л. нишесте или брашно се разтваря в 2 или 3 с.л. растително мляко или вода. В тази каша се потапя храната, която искаме да изпържим, като преди това сме я поръсили с брашно или галета

Заместителя на яйцето до голяма степен зависи от  консистенцията, която искаме да получим и от техниката на готвене. Едно обиграно око лесно може да разпознае дали получената смес е с подходяща консистенция, ако ли не, да я промени в по-гъста или в по-течна. Заместването на яйцата е лесно и всеки може да намери нови решения като дадем воля на креативността си.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

за мен

Здравейте и добре дошли в моя блог!

Казвам се Милена и съм завършила магистратура със специалност “Диетология и Вегетарианско Хранене” във факултета по Медицина и Хирургия в Политехническия Университет Марке в Анкона, Италия.

Тук ще намерите както полезни съвети и рецепти за един балансиран хранителен режим на растителна основа, така и научни статии, свързани с дългогодишни проучвания и изследвания.

С приятелски поздрав, Милена

бюлетин