Foto di Estudio Gourmet: https://www.pexels.com/it-it/foto/sei-uova-marroni-con-vassoio-2959303/
Да се заместят яйцата в рецептите не е избор, който засяга само хората преминали на растително хранене, но и всички, които имат непоносимост към тях или онези, които искат да ги изключат от менюто си поради диетични съображения. Но нека първо си отговорим на един въпрос, а именно: каква е ролята на яйцата в направата на сладки и солени ястия?
Каква е ролята на яйцата в рецептите?
Яйцата се използват по две причини:
- за улесняване на втасването,
- за слепване на съставките.
Според това каква функция трябва да заемат в нашата рецепта, можем да ги заменим с други продукти. Предполага се, че ако в рецептата се използват три или повече яйца, служат за набухване. В такъв случай, най-добре да прибавим към рецептата 4 грама кремотартар и 3 грама сода бикарбонат, за да се активира втасването.
1 яйце може да бъде заместено с:
Продукт | Заместители |
1 яйце (за свързване, сгъстяване, подслаждане) | ¼ чаша ( около 40 гр.) пюре от сини сливи, пюре от ябълки без захар или банан (+ ½ ч.л. бакпулвер в рецептите за печене във фурна) |
1 яйце (за свързване, сгъстяване, осоляване) | ¼ чаша доматено пюре, картофено пюре или зеленчуков бульон |
1 яйце (за свързване, сгъстяване) | варен нахут, варено просо, варен ориз (който не е изплакнат с вода преди готвенето, за да не се отмие нишестето) |
1 яйце (за свързване, малко набухване) | ¼ чаша пасирано тофу |
1 яйце (за набухване) | ¼ чаша соево кисело мляко |
1 яйце (за набухване) | 2 с.л. брашно от нахут |
1 яйце (за набухване) | 1 с.л. мляно ленено семе разбъркано с 3 с.л. вода |
1 яйце (за набухване) | 2 с.л. вода + 1 с.л. олио + 2 ч.л. мая |
1 белтък (за набухване) | 1 с.л. агар агар разтворен в 1 с.л. вода, хубаво разбит, охладен, и разбит отново |
1 яйце (за глазура) | намазваме повърхността със соево мляко или смес от вода и малц |
1 яйце (за панировка) | 1 ч.л. нишесте или брашно се разтваря в 2 или 3 с.л. растително мляко или вода. В тази каша се потапя храната, която искаме да изпържим, като преди това сме я поръсили с брашно или галета |
Заместителя на яйцето до голяма степен зависи от консистенцията, която искаме да получим и от техниката на готвене. Едно обиграно око лесно може да разпознае дали получената смес е с подходяща консистенция, ако ли не, да я промени в по-гъста или в по-течна. Заместването на яйцата е лесно и всеки може да намери нови решения като дадем воля на креативността си.
Leave a Reply