Veganzona

Полезни съвети и рецепти за един балансиран хранителен режим на растителна основа, както и научни статии, свързани с дългогодишни проучвания и изследвания


За мен

Здравейте и добре дошли в моя блог!

Ако четете тези редове, то вече сте направили първата крачка към дълголетието, благоденствието и вътрешния ви баланс.

Казвам се Милена и съм завършила магистратура със специалност “Диетология и Вегетарианско хранене” във факултета по Медицина и Хирургия в Политехническия университет Марке в Анкона, Италия.

Въодушевена съм от идеята да направя съдържанието на този блог достъпно за вас. Моята мисия е да дам на читателите си информацията, която им е  необходима, за да поемат контролa над собственото си здраве и значително да подобрят живота си. Тук ще намерите както полезни съвети и научни статии, свързани с дългогодишни проучвания и изследвания, така и вкусни, и изпитани от мен веган рецепти. Ще се забавляваме заедно, така че да удовлетворим и най-изтънчените и взискателни ценители на добрата кухня. В темата с рецепти ще ви очакват най-различни здравословни и лесни за приготвяне предястия, супи, яхнии, основни ястия и десерти. Ще научите с кои продукти да заместите месото, рибата, млякото, маслото, яйцата и захарта. Ще разберете какъв е списъкът с основните необходими покупки, ще си припомните кои са сезонните плодове и зеленчуци, как да “четете“ етикетите на стоките и още много други.

Читателите с непоносимост към глутена също са добре дошли в нашето виртуално пространство, където ще почерпят нови идеи и нови рецепти.

Спри се за момент и се замисли колко уникална е физиологията на тялото ти!

Чудото на сътворението е плод на милиони години еволюция, която е довела до това, че нашият организъм е способен да намери своето равновесие в каквито и условия да го поставим, но често му вредим заради трудностите, на които го подлагаме. В западния свят това е въпрос на преяждане, често с рафинирани храни лишени от основните хранителни вещества, твърде много захар и в допълнение – заседнал начин на живот.

Всеки ден телата ни претърпяват промени, казва го биологията. Без да осъзнаваме, милиарди клетки в телата ни претърпяват обновяване, което ни позволява да бъдем в хармония със заобикалящата ни среда. Храната е част от тази средата, която ни помага да се оформим.

Нашето здраве зависи от здравето на нашите клетки.

Здравето на нашите клетки зависи от състава на кръвта и лимфата ни, от които те се хранят.

Храната, която приемаме в телата си, изгражда химическия състав на лимфата и кръвта ни.

Така че на биологично ниво ние също сме резултат от трансформацията на това, което ядем, и отрицателните последици за здравето от неправилното хранене са неизбежни. Хроничните заболявания се увеличават въпреки факта, че медицината е постигнала и постига безброй успехи в лечението им.

Дори в „Общия Докладът на Surgeon General за Здравето и Храненето“ от 1988 г. пише, че: „Храните съдържат хранителни вещества, необходими за нормалните метаболитни функции и когато възникнат проблеми, те са резултат от дисбаланс в консумираните хранителни вещества и от вредното взаимодействие с други фактори.“

Д-р Бъркит заявява: „Съвременният човек копае своя гроб със собствените си зъби“.

С приятелски поздрав, Милена


Този сайт не се явява алтернатива на лекарската консултация. Публикуваният материал в сайта не може да се използва като помагало за самодиагностициране и самолечение.

за мен

Здравейте и добре дошли в моя блог!

Казвам се Милена и съм завършила магистратура със специалност “Диетология и Вегетарианско Хранене” във факултета по Медицина и Хирургия в Политехническия Университет Марке в Анкона, Италия.

Тук ще намерите както полезни съвети и рецепти за един балансиран хранителен режим на растителна основа, така и научни статии, свързани с дългогодишни проучвания и изследвания.

С приятелски поздрав, Милена

бюлетин