Veganzona

Полезни съвети и рецепти за един балансиран хранителен режим на растителна основа, както и научни статии, свързани с дългогодишни проучвания и изследвания


ЗАМЕСТИТЕЛИ НА ЖИВОТИНСКИТЕ МАЗНИНИТЕ

Foto di Pixabay: https://www.pexels.com/it-it/foto/ciotola-che-viene-versata-con-liquido-giallo-33783/

Като цяло, е хубаво да се избягват растителните масла, които обикновено са хидрогенирани и повишават стойностите на „лошия“ холестерол.

Олиото от различните видове ядки и семена е отлично в гурме кухнята: използвайте го в салатените дресинги или поръсено върху пресните зеленчуци. 

В случаите, при които мазнините улесняват готвенето или печенето е препоръчително да се използват такива с по-деликатен вкус, като слънчогледовото или шафрановото олио.

Зехтинът екстра верджин е един отличен избор. Неговия великолепен аромат подхожда идеално на салати и сотирани ястия.

Фъстъченото олио е много добре познато и е идеално за сотираните ястия, защото издържа на по-високи температури. 

Сусамовото олио придава отлично добър вкус, особено на ориенталските ястия. 

Лененото олио не е подходящо за готвене поради състава си, но съдържа омега-3 мастни киселини и може да се използва като заместител на рибеното масло. Използвайте го вместо масло върху царевицата или върху зеленчуците приготвени на пара.

Един от най-добрите заместители на мазнините за приготвянето на сладки, бисквити и сладък хляб е пюрето от сушени сини сливи: не променя вкуса на крайния продукт, какъвто е случаят с другите заместители:

Пасирайте 100 гр. сушени сини сливи (без костилката) и ги разредете с 125 мл вода. Заместете количеството олио в рецептата с една доза от получената смес равна на 3/1 (например, 3 супени лъжици зехтин се заместват с една супена лъжица от получената сливова смес). В някои рецепти може да се използва смачкан банан, но той не задържа влагата както сместа от сушените сини сливи, освен това променя вкуса.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

за мен

Здравейте и добре дошли в моя блог!

Казвам се Милена и съм завършила магистратура със специалност “Диетология и Вегетарианско Хранене” във факултета по Медицина и Хирургия в Политехническия Университет Марке в Анкона, Италия.

Тук ще намерите както полезни съвети и рецепти за един балансиран хранителен режим на растителна основа, така и научни статии, свързани с дългогодишни проучвания и изследвания.

С приятелски поздрав, Милена

бюлетин