Veganzona

Полезни съвети и рецепти за един балансиран хранителен режим на растителна основа, както и научни статии, свързани с дългогодишни проучвания и изследвания


КОИ СА НАЙ-ПОДХОДЯЩИТЕ МАЗНИНИ ЗА ПЪРЖЕНЕ?

Foto di cottonbro studio: https://www.pexels.com/it-it/foto/verdure-mani-cuoco-cucina-4252154/

На пазара има различни видове мазнини, които се различават не само по произход и вкус, но и по хранителни, и органолептични свойства.

Знаем, че не бива да се прекалява с пърженето, защото високите температури, които се достигат с този метод на готвене, променят молекулярната структура на мазнините като произвеждат токсични остатъци за нашето тяло. Тези промени се проявяват и на физическо ниво. Едно олио изложено на високи температури променя цвета си, става по-тъмно и произвежда пенест остатък. Освен това увеличава вискозитета си, което води до промяна във вкуса и текстурата на храната.

Сред многото мазнини на пазара има някои по-стабилни и устойчиви на високите температури в сравнение с други.

Образуването на токсични вещества зависи от три основни фактора:

 •          температура и време на излагане на топлина
 •          концентрация на полиненаситени мастни киселини
 •          точка на димене

Най-вече мазнините съдържащи големи количества полиненаситени мастни киселини не трябва да се използват за пържене. С една дума, ако се изложат на високи температури известните омега-3 (за които сме слушали толкова много, за полезността им в превенцията на сърдечно-съдовите заболявания) стават нестабилни и произвеждат вредни остатъци за организма ни. Същото важи и за омега-6.

Точката на димене е максималната температура, която едно олио може да достигне, преди то да започне да изгаря и да се „разваля“, създавайки токсични вещества.

Точка на димене на някои растителни мазнини*
Слънчогледово олиоПо-ниски от 130°C
Соево олио130°C
Царевично олио160°C
Фъстъчено олио180°C
Зехтин екстра върджин210°C
Кокосово масло177°C
Рафиниран палмово масло **240°C
(*) стойностите могат да варират значително в зависимост от степента на рафинация, сорта на семената, сезонната реколта и култивационните техники; поради тази причина в литературата може да се намерят различни стойности. Точката на димене намалява  (дори значително), ако олиото не се съхранява правилно (да не забравяме, че трябва да се пази от светлина и топлина) и ако вече е било използвано в предишно пържене.
(**) Рафинираните олиа имат по-висока точка на димене, отколкото нерафинираните и следователно са по-подходящи за пържене.

Зехтинът е идеален за пържене, благодарение на високата му точка на димене. 

Слънчогледовото олио има ниска точка на димене. То е богато на полиненаситени мастни киселини и поради тази причина не се препоръчва за пържене. Поради същата причина трябва да се избягват рапичното олио и олиото от гроздови семки. Въпреки това по магазините, може лесно да се намери рафинирано олио от гроздови семки с обявена точка на димене над 220°C.

Фъстъченото олио има точка на димене 180°C и е стабилно на високи температури.

Следват указанията на Министерството на здравеопазването в Италия за използването на мазнини за пържене.

Проценти на мастни киселини намиращи се в растителните мазнини:

Мазнини Мононенаситени мастни киселиниПолиненаситени мастни киселиниНаситени мастни киселини
Слънчогледово олио246511
Царевично олио276013
Фъстъчено олио503020
Соево олио226315
Олио от рапица603010
Олио от гроздови семки167212
Зехтин751015

Препоръки за използване на мазнини за пържене:

 • Да се използват за пържене само мазнини подходящи за този вид готвене, защото са по-устойчиви на топлина.
 • Да се избягва, до колкото е възможно, наличието на вода по храната за пържене, добавянето на сол и подправки, които ускоряват изменянето на мазнините. За предпочитане е храната да се осоли и подправи след пържене.
 • Да се избягва покачването на температурата на олиото над 180°C. Температури над 180°C ускоряват изменението на мазнините. Поради това е целесъобразно фритюрника да има терморегулатор.
 • След пържене е хубаво да се попие излишната мазнина от храната.
 • Мазнината във фритюрника е препоръчително да се сменя след всяко пържене.
 • Ако олиото вече е било използвано, препоръчително e да се филтрира (ако все още е годно за пържене) с подходяща филтрираща система, да се почисти старателно филтъра и фритюрника.
 • Да не се долива прясно олио към използваното. Прясното олио се изменя много по-бързо при контакт с използваното.
 • Мазнините да се съхраняват далеч от светлина.

**Източници:

my-personaltrainer 
Ministero della sanità – Oli e grassi impiegati per friggere alimenti/Direzione Generale Igiene Alimenti e NutrizioneВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

за мен

Здравейте и добре дошли в моя блог!

Казвам се Милена и съм завършила магистратура със специалност “Диетология и Вегетарианско Хранене” във факултета по Медицина и Хирургия в Политехническия Университет Марке в Анкона, Италия.

Тук ще намерите както полезни съвети и рецепти за един балансиран хранителен режим на растителна основа, така и научни статии, свързани с дългогодишни проучвания и изследвания.

С приятелски поздрав, Милена

бюлетин