В зависомост от сорта и местопроизхода, бобът има различна форма, размер и цвят (съществуват почти петстотин вида боб). Той е добър източник на минерали (калий, натрий, магнезий, калций, желязо, фосфор, силиций) и фибри.
Хранителната стойност на бобът е много висока и по-голямата част се състои от въглехидрати. Консумацията на боб се съчетава перфектно със зърнени храни и така се усъвършенства една протеинова рамка с висока биологична стойност, равна на тази осигурена от месото или яйцата. Не съдържа холестерол, а значително количество витамини от групата В.
Консумацията на боб се препоръчва защото:
- дава енергия,
- тонизира,
- ребалансира нивото на желязо (ако се консумира с храни съдържащи витамин С, например могат да се капнат няколко капки лимон в ястието от боб)
- и се бори с атеросклерозата.
Бобът може да предизвика чревна ферментация. Затова е хубаво да се яде на пюре или със семена на копър, анасон или джинджифил, за да се намалят газовете в червата.
Днешната рецепта е идеална за предотвратяване на чревни разстройства.
Необходими продукти за 4 порции
350 гр боб
1 морков
1 средно голяма глава лук
1 стрък целина
1 скилидка чесън
1 листо дафинов лист
2 клонки розмарин
зехтин екстра върджин
морска сол
черен пипер
Начин на приготвяне
Накиснете боба за една нощ в студена вода. На сутринта го изплакнете обилно, преместете го в тенджера и го покрийте със студена вода.
Оставете боба да кипне на силен котлон и като поври 5-10 минути изхвърлете водата. Налейте нова вода, добавете дафиновия лист и една клонка розмарин, и върнете боба на котлона да ври на слаб огън.
Когато бобът поомекне прибавете нарязаните зеленчуци (целина, лук, морков, скилидка чесън). Продължете варенето до пълното сваряване на боба. Посолете го 10 минути преди да го свалите от котлона. Отстранете розмарина.
Изсипете боба в дълбок съд. Пасирайте го с пасатор като постепенно добавяте от водата в която е врял, докато не получите желаната консистенция. Накрая, подправете с още сол, ако е необходимо.
Сервирайте супата топла, поръсена с черен пипер и зехтин, и украсена с клонче розмарин.
Да ви е сладко!
Leave a Reply