Veganzona

Полезни съвети и рецепти за един балансиран хранителен режим на растителна основа, както и научни статии, свързани с дългогодишни проучвания и изследвания


ЧОВЕКЪТ Е ВСЕЯДЕН И ТРЯБВА ДА ЯДЕ МЕСО! – НЕ Е ВЯРНО

Характерно за всеядните животни е, че имат храносмилателна система, която може да усвоява както растителните, така и животинските храни. Това е позволило на нашите предци да оцелеят в тежките условия на заобикалящия ги свят, когато средната продължителност на живота е била 20-30 години.

Неоснователно е опростеното заключение, че консумирането на животински храни е задължително. В процеса на еволюцията, чрез всеядността природата е дала на човешкия вид възможност да оцелее в дивата заобикаляща го среда. От тук и термина всеяден, може да яде всичко, тоест не е длъжен да яде месо или друга животинска храна, за да оцелее.

Хубаво е да се замислим върху данните посочени от основните епидемиологични изследвания, които сочат, че консумацията на животински продукти, най-вече месо, е свързана с най-честите дегенеративни заболявания, при това само в развитите страни. Да си всеяден означава да можеш да избираш между по-подходящи храни (от растителен произход) и по-малко подходящи храни (от животински произход), за да поддържаш здравето си.

И отново: човекът, като всеяден, може да яде животински храни, но със сигурност не поради тази причина те непременно трябва да присъстват в менюто му. Хубаво е добре да се прецени до каква степен и в какви количества. Именно като всеяден и надарен с интелект, човекът може да направи своя етичен и екологичен избор за начина си на хранене. Може да оптимизира здравословното си състояние, като избере един 100% растителен хранителен режим, като така постига една първична профилактика на много заболявания.

[ Отидете на индекса на често задаваните въпроси и пълната библиография ]

Предоставената информация в този уебсайт представлява обща информация и по никакъв начин не замества медицинският съвет. Също така не може да се използва като помагало за самодиагностициране и самолечение. За да си осигурите един здравословен и балансиран хранителен режим, е хубаво да се доверите на съветите на вашия лекар или експерт по хранене.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

за мен

Здравейте и добре дошли в моя блог!

Казвам се Милена и съм завършила магистратура със специалност “Диетология и Вегетарианско Хранене” във факултета по Медицина и Хирургия в Политехническия Университет Марке в Анкона, Италия.

Тук ще намерите както полезни съвети и рецепти за един балансиран хранителен режим на растителна основа, така и научни статии, свързани с дългогодишни проучвания и изследвания.

С приятелски поздрав, Милена

бюлетин