Veganzona

Полезни съвети и рецепти за един балансиран хранителен режим на растителна основа, както и научни статии, свързани с дългогодишни проучвания и изследвания


КАК СЕ ПРИГОТВЯТ ВЕГАН БУРГЕРИ

Веган бургерите могат да се превърнат от обикновено в едно много оригинално ястие като кспериментираме с безброй продукти. Ето как:

Сместа

За да се заредите с протеини, бургерите с киноа и леща или комбинацията от тофу и спанак са идеални. Ако пък ви се хапват зеленчуци, но приготвени по различен от обичайния начин, можете да помислите например за бургер от тиквички, патладжан или карфиол.

Свързващите съставки

Някои бургери в сравнение с други имат по-голяма нужда от свързващи съставки, за да не се разпаднат по време на пържене или печене. Ето някои от тях:

Картофи: те са идеални за сгъстяване на сместа благодарение на нишестето, което съдържат и способността им да абсорбират вода.  Освен това ще дадат на бургерите мека и суха консистенция, но без да ги изсушават. Сварете картофите, след което ги смачкайте на пюре и прибавете към сместа.

Бобови растения: също както картофите освен, че са основен компонент на нашите бургери, когато са пасирани абсорбират излишната вода и ги правят по-меки.

Брашно: то винаги свързва съставките. Тези, които се използват най-често са от бобови растения, като брашното от нахут или соя. Брашната от зърнени култури са идеални за панировка и при пържене бургерите образуват хурпкава коричка.

Киноа: сварената и пасирана киноа, комбинирана с бобови култури се превръща в идеална свързваща съставка. Благодарение на “лепкавата“ й консистенция успява да свърже всякаква смес.

Галета: както брашното така и галетата освен, че свързва съставките, прави панировката хрупкава. Препоръчвам да се използва галета от пълнозърнест хляб.

Печене и пържене

Ако предпочитате бургерите да са по-леки и диетични, тогава фурната е най-подходящия вариант. Печете на 180°С на вентилатор докато бургерите не придобият златисто-кафяв цвят и от двете страни. 

Ако залагате на пърженето, то тогава да е с капка зехтин екстра върджин в продължение на 5-6 минути от всяка страна, докато не се образува лека коричка. 

Добър апетит!

МиленаВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

за мен

Здравейте и добре дошли в моя блог!

Казвам се Милена и съм завършила магистратура със специалност “Диетология и Вегетарианско Хранене” във факултета по Медицина и Хирургия в Политехническия Университет Марке в Анкона, Италия.

Тук ще намерите както полезни съвети и рецепти за един балансиран хранителен режим на растителна основа, така и научни статии, свързани с дългогодишни проучвания и изследвания.

С приятелски поздрав, Милена

бюлетин