Veganzona

Полезни съвети и рецепти за един балансиран хранителен режим на растителна основа, както и научни статии, свързани с дългогодишни проучвания и изследвания


ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЛИ Е БЕБЕТАТА И ДЕЦАТА ДА КОНСУМИРАТ МЕСО, ЯЙЦА И МЛЯКО? – КАТЕГОРИЧНО НЕ!

Дори и след отбиване на бебето лакто-ово-егетарианския и веганския хранителен режим са подходящи за децата и могат напълно да покрият хранителните им нужди. Американската асоциация на диетолозите (ADA) заявява в своята позиция „Position Statement“ относно гореспоменатите режими на хранене, че осигуряват всички хранителни вещества, необходими за растежа и развитието на детето. Тази позиция се потвърждава от различни епидемиологични изследвания на лакто-ово-вегетариански и вегански деца, които обаче не следват макробиотична диета.

Силно препоръчително е децата да са кърмени, а майките кърмачки да следват един балансиран хранителен режим, за да може млякото да е пълноценно от хранителна гледна точка. Впрочем, балансиран трябва да бъде и режима на майките, които консумират и месни продукти.

Приемът на протеини при вегетарианските хранителни режими е напълно достатъчен. В бобовите растения, зърнените култури и зеленчуците се съдържат всичките необходими аминокиселини, които са основната структурна единица на протеините.

Вегетарианските майки обаче, трябва правилно да си набавят витамин В12 както преди и по време на бременността така и по време на кърмене, чрез подходящи добавки. Набавянето на витамин В12 на децата след отбиване, които следват един лакто-ово-вегетариански или вегански режим на хранене, трябва да се осигури с приемането на подходящи добавки. За по-удобно приложение може де се използва В12 на капки.

Есенциалните мастни киселини и по-специално омега-3 се съдържат в лененото масло, лененото семе и орехите. Може да се препоръча и приемът на 100-200 mg DHA, получени от водорасли, които  са основния източник на тези незаменими мастни киселини. Така се осигурява тяхната наличност в случай на намалено действие на механизмите за преобразуване.

Приемът на желязо, цинк и други микроелементи е достатъчен, особено ако в хранителния режим присъстват ядки и семена като орехи, шам-фъстък и тиквени семки, а бобовите растения се комбинират с храни богати на витамин С, за да се усвои максимално желязото.

Калцият също не е проблем при един вегански хранителен режим. Достатъчно е да се консумират много зеленчуци, богати на този минерал, или растителни млека с добавен калций.

Независимо от хранителния режим, майките преди и по време на кърменето трябва да осигурят на организма си достатъчно количество витамин D, най-добре чрез излагане на слънце.

От съществено значение е и детето да се излага на слънце за поне 20-30 минути 2-3 пъти седмично, за да се осигури достатъчно производство на витамин D, независимо от вида на хранителния режим, било той с включени месни продукти, лакто-ово-вегетариански или вегански. Приемането на този витамин се препоръчва за всички деца през първите години от живота им.

И в допълнение, необходимо е да се избягва храненето на деца и кърмачета с храни с високо съдържание на фибри, поне до 2 годишна възраст. По-добре е да се използват рафинирани зърнени храни, които имат по-голяма енергийна и хранителна стойност.

В заключение следва да се подчертае, че един хранителен режим с намалено или нулево съдържание на животински продукти има многобройни дългосрочни ползи за здравето, най-вече по отношение на зачестилите заболявания в развитите страни като сърдечносъдови заболявания, рак,  диабет и др.

Редица изследвания показват, че бебета хранени с краве мляко са по-склонни да развият диабет тип 1. Освен това атеросклерозата и свързаните с нея заболявания могат да бъдат ефективно предотвратени от ранна възраст чрез хранителен режим с ниско съдържание на наситени мазнини, каквито са основно животинските.

[ Отидете на индекса на често задаваните въпроси и пълната библиография ]

Този сайт не се явява алтернатива на лекарската консултация и не предоставя индивидуални медицински съвети. Публикуваният материал в сайта не може да се използва като помагало за самодиагностициране и самолечение. Всички медицински съвети трябва да се търсят директно от квалифицирани специалисти.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

за мен

Здравейте и добре дошли в моя блог!

Казвам се Милена и съм завършила магистратура със специалност “Диетология и Вегетарианско Хранене” във факултета по Медицина и Хирургия в Политехническия Университет Марке в Анкона, Италия.

Тук ще намерите както полезни съвети и рецепти за един балансиран хранителен режим на растителна основа, така и научни статии, свързани с дългогодишни проучвания и изследвания.

С приятелски поздрав, Милена

бюлетин