Veganzona

Полезни съвети и рецепти за един балансиран хранителен режим на растителна основа, както и научни статии, свързани с дългогодишни проучвания и изследвания


МОГАТ ЛИ СПОРТИСТИТЕ ДА СА ВЕГЕТАРИАНЦИ?

Да, разбира се. Вегетарианския хранителен режим е подходящ и при  много интензивна спортна дейност. Той може да отговори на нуждите на спортистите поради високия прием на въглехидрати.

Известно е, че не толкова протеините, колкото въглехидратите и мазнините осигуряват енергията от която се нуждае атлетът. Всъщност до голяма степен гликогенът в мускулите определя издръжливостта на спортиста, а запасите от гликоген зависят от приема на сложни въглехидрати.

В научните среди все още няма консенсус от необходимостта да се увеличи приема на протеини на физически активните спортисти, дори на тези с интензивна физическа активност: някои изследвания сочат, че не е необходимо такова увеличаване, а други, че дневната потребност на протеини трябва да се увеличи от 0,8 g/kg телесно тегло, което е нормалната потребност до 1,2 g-1,8 g/kg телесно тегло, потребност на професионалните спортисти.

Американската диетична асоциация и канадските диетолози препоръчват прием на протеини от 1,2-1,4 г/кг телесно тегло за спортисти, практикуващи дисциплини за издръжливост, и до 1,6-1,7 г/кг телесно тегло за спортисти, практикуващи силови дисциплини. От този излишен протеин само една част ще допринесе за увеличаването на мускулната маса: по-голямата част ще компенсира увеличените енергийни нужди, които както споменах могат да бъдат покрити с  приема на сложни въглехидрати. Несъмнено спортистите, които спазват диета бедна на въглехидрати имат увеличени потребностите от протеини.

Вегетарианците също могат да задоволят по-големите потребности от протеини като увеличат приема на калории. Ако трябва да запазят постоянния прием на калории, също е възможно, просто трябва да  увеличат консумацията на бобови растения и да намалят количеството плодове и мазнини в ястията.

Тук е хубаво да се спомене, че най-вече спортистите жени, които се занимават с интензивни тренировки са изложени на риск от недостиг на желязо (независимо от вида на хранителния режим).  Ниските нива на феритин в кръвта могат да влошат спортните постижения. Ето защо спортистите трябва да обръщат особено внимание на стойностите на феритин и само в случай на действителен недостиг да прибягват до хранителни добавки.

Различни проучвания проведени върху спортисти вегетарианци показват, че физическите им параметри по нищо не се отличават от техните колеги, които консумират животински продукти.

Възможно най-доброто потвърждение за надеждността на вегетарианския хранителен режим са постиженията на спортисти като: Мартина Навратилова (една от най-добрите тенисистки на всички времена, спечелила най-много официални турнири в историята), Пиеро Вентурато (двукратен световен шампион във всички категории културизъм, както и седемкратен шампион на Италия и петкратен европейски шампион), Карл Люис (олимпийски шампион на дълъг скок и спринт за вегани), Едвин Моузес (олимпийски шампион на 400 м), Пааво Нурми (20-кратен световен шампион в шосейното бягане), Емануела Ди Чента (олимпийска шампионка в ски бягането), Алекс Рабаса (32 000 км поход за около 500 дни) и много други.

[ Отидете на индекса на често задаваните въпроси и пълната библиография ]

Този сайт не се явява алтернатива на лекарската консултация и не предоставя индивидуални медицински съвети. Публикуваният материал в сайта не може да се използва като помагало за самодиагностициране и самолечение. Всички медицински съвети трябва да се търсят директно от квалифицирани специалисти.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

за мен

Здравейте и добре дошли в моя блог!

Казвам се Милена и съм завършила магистратура със специалност “Диетология и Вегетарианско Хранене” във факултета по Медицина и Хирургия в Политехническия Университет Марке в Анкона, Италия.

Тук ще намерите както полезни съвети и рецепти за един балансиран хранителен режим на растителна основа, така и научни статии, свързани с дългогодишни проучвания и изследвания.

С приятелски поздрав, Милена

бюлетин