Veganzona

Полезни съвети и рецепти за един балансиран хранителен режим на растителна основа, както и научни статии, свързани с дългогодишни проучвания и изследвания


ВЯРНО ЛИ Е, ЧЕ ЗДРАВЕТО НА ВЕГЕТАРИАНЦИТЕ Е ПО-ДОБРО ОТ ТОВА НА ХОРАТА, КОИТО КОНСУМИРАТ ЖИВОТИНСКИ ПРОДУКТИ?

Научни данни от многобройни епидемиологични проучвания, проведени през последните 50-60 години, показват, че вегетарианците и особено веганите се радват на по-добро здраве от хората, които се хранят с животински продукти.

Един хранителен режим, който намалява до минимум (лакто-ово-вегетариански) или напълно премахва (вегански) животинските храни, би могъл да намали значително честотата на сериозни хронични патологии като сърдечносъдови заболявания (хипертония, инфаркт, атеросклероза, инсулт),  диабет, затлъстяване, хиперлипемия, катаракта, калкулоза, дивертикуларна болест, които са основните причини за заболеваемост и смъртност в развитите страни.

Дори Американската асоциация на диетолозите потвърждава, че един правилно планиран вегетариански хранителен режим е полезен за здравето както при превенцията така и при лечението на някои заболявания, защото предлага намалено съдържание на наситени мастни киселини, холестерол и животински протеини, и по-високото съдържание на въглехидрати, фибри, антиоксиданти, като витамини С и Е, фолиева киселина, магнезий, калий и фитохимикали.

Проведени са проучвания, които показват, че хранителния режим на растителна основа е и терапевтично средство за лечение на сърдечносъдови заболявания, затлъстяване и диабет. Той носи общи ползи за здравето, които са безмерно по-големи от широко разпространените (и неоснователни) рискове от „дефицити“.

Ако се спазват няколко прости препоръки, този тип на хранене не крие никакъв риск от дефицит, а именно: да се консумират разнообразни продукти, от всички групи храни и да се приема като добавка витамин В12. Тук ще отворя една скоба, че същият този витамин В12, който се съдържа в животинските храни, идва от добавка. Тази добавка се слага във фуражите, с които се хранят селскостопанските животни и само чрез нея витамин В12 се намира в животинските продукти.

Заболяванията, свързани с консумацията на животинска храна, които следователно са предотвратими чрез диетични мерки, са хронични заболявания. Тези заболявания изискват дългосрочни медикаментозни терапии – не без рискове и странични ефекти – и/или хирургични интервенции – невинаги преодолими. Именно тези последици правят вегетарианския хранителен режим предпочитан пред конвенционалния.

Можем да обобщим, че вегетарианския хранителен режим, особено в неговия 100 % вегетариански вариант, е в състояние да предотврати много от най-разпространените и инвалидизиращи заболявания, които са характерни за развитите страни.

[Отидете на индекса на често задаваните въпроси и пълната библиография]

Този сайт не се явява алтернатива на лекарската консултация и не предоставя индивидуални медицински съвети. Публикуваният материал в сайта не може да се използва като помагало за самодиагностициране и самолечение. Всички медицински съвети трябва да се търсят директно от квалифицирани специалисти.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

за мен

Здравейте и добре дошли в моя блог!

Казвам се Милена и съм завършила магистратура със специалност “Диетология и Вегетарианско Хранене” във факултета по Медицина и Хирургия в Политехническия Университет Марке в Анкона, Италия.

Тук ще намерите както полезни съвети и рецепти за един балансиран хранителен режим на растителна основа, така и научни статии, свързани с дългогодишни проучвания и изследвания.

С приятелски поздрав, Милена

бюлетин