Veganzona

Полезни съвети и рецепти за един балансиран хранителен режим на растителна основа, както и научни статии, свързани с дългогодишни проучвания и изследвания


МАЙОНЕЗА БЕЗ ЯЙЦА

Много са ястията обаче, които без майонеза не стават или просто не можем да си ги представим. Руската салата например е едно от тях, зелевата салата с майонеза, или майонеза върху картофите, или върху бургера…

Да се заместят яйцата в рецептата не е избор, който засяга само веганите, но и всички, които имат непоносимост към тях или онези, които искат да ги изключат от менюто си поради диетични съображения.

Но да не изпадаме в паника, дори и без яйца става чудесна майонеза, на която ви оставям рецептата!

Необходими продукти

100 мл. натурално соево мляко (трябва да съдържа единствено соя, вода и сол, в противен случай не се сгъстява!)

150 мл. слънчогледово или царевично олио

1-2 с.л. лимонов сок

щипка куркума, за цвят

фина морска сол 

 Начин на приготвяне

В тесен и висок съд (може и буркан) пасирайте с пасатор соевото мляко, лимоновия сок, куркумата и солта. Без да спирате пасатора, постепенно добавете олиото.

Ако искате по-гъста майонеза добавете още олио и обратното, ако искате по-рядка, намалете количеството олио.

Опитайте и ако е необходимо добавете още лимонов сок или сол.

Съхранявайте майонезата в хладилника. Изстудяването ѝ  допълнително ще я сгъсти.

Да ви е сладко!

Милена 



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

за мен

Здравейте и добре дошли в моя блог!

Казвам се Милена и съм завършила магистратура със специалност “Диетология и Вегетарианско Хранене” във факултета по Медицина и Хирургия в Политехническия Университет Марке в Анкона, Италия.

Тук ще намерите както полезни съвети и рецепти за един балансиран хранителен режим на растителна основа, така и научни статии, свързани с дългогодишни проучвания и изследвания.

С приятелски поздрав, Милена

бюлетин