Много са ястията обаче, които без майонеза не стават или просто не можем да си ги представим. Руската салата например е едно от тях, зелевата салата с майонеза, или майонеза върху картофите, или върху бургера…
Да се заместят яйцата в рецептата не е избор, който засяга само веганите, но и всички, които имат непоносимост към тях или онези, които искат да ги изключат от менюто си поради диетични съображения.
Но да не изпадаме в паника, дори и без яйца става чудесна майонеза, на която ви оставям рецептата!
Необходими продукти
100 мл. натурално соево мляко (трябва да съдържа единствено соя, вода и сол, в противен случай не се сгъстява!)
150 мл. слънчогледово или царевично олио
1-2 с.л. лимонов сок
щипка куркума, за цвят
фина морска сол
Начин на приготвяне
В тесен и висок съд (може и буркан) пасирайте с пасатор соевото мляко, лимоновия сок, куркумата и солта. Без да спирате пасатора, постепенно добавете олиото.
Ако искате по-гъста майонеза добавете още олио и обратното, ако искате по-рядка, намалете количеството олио.
Опитайте и ако е необходимо добавете още лимонов сок или сол.
Съхранявайте майонезата в хладилника. Изстудяването ѝ допълнително ще я сгъсти.
Да ви е сладко!
Милена
Leave a Reply