Veganzona

Полезни съвети и рецепти за един балансиран хранителен режим на растителна основа, както и научни статии, свързани с дългогодишни проучвания и изследвания


ЗАСТРАШЕНИ ЛИ СА ВЕГЕТАРИАНЦИТЕ ОТ НЕДОСТИГ НА ДРУГИ МИНЕРАЛИ? – НЕ

Минералните соли са неорганични вещества, които обикновено се приемат с храната и водата. Нито една храна не съдържа всички минерали в пропорциите, от които се нуждае нашият организъм. Ето защо разнообразното и балансирано хранене помагат за набавянето на всички необходими минерали и е най-доброто оръжие за поддържането на една добра физическа форма.

За разлика от въглехидратите, протеините и мазнините, минералите не осигуряват енергия на организма, но са от съществено значение за основните му функции и за поддържането му в добро здраве. Например някои минерали са основни елементи на костите и зъбите. Други са необходими за функционирането на ензимите. Трети са от съществено значение за функционирането на определени органи, като например йодът за работата на щитовидната жлеза.

Според епидемиологичните данни вегетарианския хранителен режим не представлява риск от недостиг на други минерали (калций, желязо и цинк са разгледани в други публикации).

Йодът е микроелемент, който е необходим за функционирането на щитовидната жлеза и съответно за обмяната на веществата в организма. Съдържа се в различни количества във водораслите, които спокойно могат да бъдат включени в менюто, но в умерени дози. При всички положения, общите препоръки за населението е да се консумира йодирана готварска сол. Тя е по-добият източник от водораслите, защото количеството йод не е точно определено и варира дори в един и същи вид.

Селенът е микроелемент, който притежава важни антиоксидантни свойства. Съдържа се както в растителните, така и в животинските храни. Различни научни изследвания не констатират недостиг на селен при лакто-ово-вегетарианците или веганите.

Медта е микроелемент, който участва в различни функции на организма. Съдържа се в много зеленчуци и недостигът му се наблюдава в много редки случаи. Лакто-ово-вегетарианците и най-вече веганите приемат достатъчни количества.

Магнезият е минерал, който е изключително важен за много жизнени процеси. Регулира функционирането на множество ензими. Oтлага се в костите. Съдържа се предимно в пълнозърнестите храни.  Лакто-ово-вегетарианците и особено веганите консумират повече магнезий, отколкото хората, които следват един конвенционален хранителен режим .

Фосфорът е минерал от съществено значение за формирането на скелета и изпълнението на други метаболитни процеси. Той не е критичен хранителен елемент, тъй като се съдържа в достатъчни количества както в лакто-ово-вегетарианския хранителен режим, така и във веганския.

Калият е основен минерал за всички клетъчни функции. Плодовете и зеленчуците са изключително богати на калий, затова лакто-ово-вегетарианците и веганите консумират по-големи количества в сравнение с хората, които са включили в менюто си и месни продукти. Това може да обясни по-ниската честота на хипертония при вегетарианците, защото храните богати на калий, спомагат за поддържането на нормални стойности на кръвното налягане.

Хромът, манганът и молибденът са микроелементи с различни метаболитни функции, не всички от които известни. Приемът на тези минерали при веганския и лакто-ово-вегетарианския хранителен режим е достатъчен, тъй като те се съдържат в изобилие в растителните храни.

[ Отидете на индекса на често задаваните въпроси и пълната библиография ]

Информацияв този уебсайт представлява обща информация, която в никакъв случай не замества медицинският съвет получен от вашият лекар! Също така, тази информация не може да се използва за самодиагностициране и самолечение. За да си осигурите един здравословен и балансиран хранителен режим, винаги е добре да се доверите на препоръките на вашия лекар или експерт по хранене.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

за мен

Здравейте и добре дошли в моя блог!

Казвам се Милена и съм завършила магистратура със специалност “Диетология и Вегетарианско Хранене” във факултета по Медицина и Хирургия в Политехническия Университет Марке в Анкона, Италия.

Тук ще намерите както полезни съвети и рецепти за един балансиран хранителен режим на растителна основа, така и научни статии, свързани с дългогодишни проучвания и изследвания.

С приятелски поздрав, Милена

бюлетин