Преди да преминем към рецептата, нека първо се спрем на производството на тофу. Този процес започва с накисването на жълта соя за 12 часа. След това зърната се смилат и пресяват, а получената каша се вари и прецежда. Течността, която се добива е соево мляко. Соевото мляко на свой ред се подсирва с калциев сулфат или лимонов сок и се оставя да узрее.
Тофуто има вид и консистенция на сирене, но за разлика от млечните продукти то е бедно на мазнини и не съдържа холестерол, който е основна причина за сърдечно-съдовите заболявания. Също така тофуто е бедно на натрий.
Според това колко време е зряло тофуто, то осигурява 6-17% протеини и е добър източник на витамини. Протеините от соя, както и тези на рибата и месото, съдържат всички незаменими аминокиселини.
Необходими продукти
- 125 гр. тофу
- сусам
- морска сол
- подправки по избор
Начин на приготвяне
Нарежете тофуто на много тънки филийки с дебелина около 2 мм, а след това на триъгълници.
Наредете триъгълниците от тофу в тава постлана с хартия за печене. Поръсете всички триъгълници със сол. Една част от тях може да овкусете със сусам, а друга с подправки по избор (на снимката съм използвала лют червен пипер, кимион и чесън на прах). Обърнете ги и повторете операцията.
Печете в предварително загрята фурна на 180°C в продължение на 15-20 минути, до златисто. Обърнете чипса по средата на времето предвидено за печене. Когато е готов, чипсът става хрупкав.
Да ви е сладко!
Вашият коментар