Veganzona

Полезни съвети и рецепти за един балансиран хранителен режим на растителна основа, както и научни статии, свързани с дългогодишни проучвания и изследвания


ЧИПС ОТ ТОФУ СЪС СУСАМ И ПОДПРАВКИ ПО ИЗБОР

Преди да преминем към рецептата, нека първо се спрем на производството на тофу. Този процес започва с накисването на жълта соя за 12 часа. След това зърната се смилат и пресяват, а получената каша се вари и прецежда. Течността, която се добива е соево мляко. Соевото мляко на свой ред се подсирва с калциев сулфат или лимонов сок и се оставя да узрее.

Тофуто има вид и консистенция на сирене, но за разлика от млечните продукти то е бедно на мазнини и не съдържа холестерол, който е основна причина за сърдечно-съдовите заболявания. Също така тофуто е бедно на натрий.

Според това колко време е зряло тофуто, то осигурява 6-17% протеини и е добър източник на витамини. Протеините от соя, както и тези на рибата и месото, съдържат всички незаменими аминокиселини.

Необходими продукти

  • 125 гр. тофу
  • сусам
  • морска сол
  • подправки по избор

Начин на приготвяне

Нарежете тофуто на много тънки филийки с дебелина около 2 мм, а след това на триъгълници.

Наредете триъгълниците от тофу в тава постлана с хартия за печене. Поръсете всички триъгълници със сол. Една част от тях може да овкусете със сусам, а друга с подправки по избор (на снимката съм използвала лют червен пипер, кимион и чесън на прах). Обърнете ги и повторете операцията.

Печете в предварително загрята фурна на 180°C в продължение на 15-20 минути, до златисто. Обърнете чипса по средата на времето предвидено за печене. Когато е готов, чипсът става хрупкав.

Да ви е сладко!



Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

за мен

Здравейте и добре дошли в моя блог!

Казвам се Милена и съм завършила магистратура със специалност “Диетология и Вегетарианско Хранене” във факултета по Медицина и Хирургия в Политехническия Университет Марке в Анкона, Италия.

Тук ще намерите както полезни съвети и рецепти за един балансиран хранителен режим на растителна основа, така и научни статии, свързани с дългогодишни проучвания и изследвания.

С приятелски поздрав, Милена

бюлетин