Veganzona

Полезни съвети и рецепти за един балансиран хранителен режим на растителна основа, както и научни статии, свързани с дългогодишни проучвания и изследвания


НЕОБХОДИМИ ЛИ СА ЖИВОТИНСКИТЕ ПРОТЕИНИ? ЗАСТРАШЕНИ ЛИ СА ВЕГЕТАРИАНЦИТЕ ОТ ТЕХНИЯ НЕДОСТИГ – НЕ

Животинският протеин не е незаменим или по-добър от растителния и вегетарианците не са изложени на риск от протеинов дефицит.

Научните изследвания показват, че вегетарианския хранителен режим (включително веганския) може напълно да задоволи нуждите от протеини на всеки човек, както на хората, които извършват тежка физическа работа така и на спортистите, само чрез задоволяване на енергийните нужди и консумацията на разнообразна растителна храна. Съществува обаче риск от консумацията на прекалено много протеини. Това се наблюдава в хранителните режими, които включват консумацията на животински продукти.

Животинските протеини се наричат „пълноценни“ протеини, тъй като съдържат всички незаменими аминокиселини. Тези аминокиселини не могат да бъдат синтезирани от организма, а трябва да бъдат внесени с храната. Нека  не се забравя обаче, че зеленчуците също съдържат всички незаменими аминокиселини.

На практика определението за пълноценните аминокиселини се оказва научно необосновано. То се базира на експерименти направени с плъхове, при които не е взет предвид напълно различният метаболизъм на плъховете и хората. Кърмата на плъховете съдържа 10 пъти повече протеини в сравнение с човешката кърма. Малките плъхове растат 10 пъти по-бързо от човешките бебета. Оттук изниква спонтанно въпроса: Правилно ли е да се кърмят бебетата, след като майчината кърмата съдържа малко протеини? Разбира се, че да! Не можем да базираме препоръките за консумация на протеини лежащи на безполезни и подвеждащи експерименти върху плъхове.

Това, че някои растителни протеини имат ниско съдържание на определени незаменими аминокиселини (бобовите растения имат по-ниско съдържание на дадена незаменима аминокиселина, зърнените култури – на друга, зеленчуците – на трета и т.н.) произлиза митът, че различните растителни храни трябва да се „комбинират“, за да се набавят всички необходими аминокиселини.

Но благодарение на сериозни научни изследвания (не върху плъхове) този мит беше разрушен преди десетилетия. Оказа се, че не е необходимо да комбинираме каквото и да било в хранителния ни режим, защото организмът ни поддържа запас от отделни аминокиселини, които при нужда се комбинират помежду си. На практика, ако хранителният ни режим осигурява достатъчно калории и не е съставен от нездравословни храни, а от нормални растителни такива е невъзможно да бъде беден на протеини. Той автоматично съдържа достатъчно протеини, всъщност съдържа много повече, отколкото ни е необходимо, следователно трябва да не консумираме прекалено много.

Предимството на растителните протеини, в сравнение с животинските е, че можем да задоволим хранителните си нужди, без да вкарваме в телата си холестерол и наситени мазнини, които са известни с това, че са вредни за здравето и неизбежно присъстват във всички животински храни.

[ Отидете на индекса на често задаваните въпроси и пълната библиография ]

Предоставената информацияв този уебсайт представлява обща информация и по никакъв начин не замества медицинският съвет. Също така не може да се използва като помагало за самодиагностициране и самолечение. За да си осигурите едно здравословно и балансирано хранене, винаги е добре да се доверите на вашия лекар или експерт по хранене.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

за мен

Здравейте и добре дошли в моя блог!

Казвам се Милена и съм завършила магистратура със специалност “Диетология и Вегетарианско Хранене” във факултета по Медицина и Хирургия в Политехническия Университет Марке в Анкона, Италия.

Тук ще намерите както полезни съвети и рецепти за един балансиран хранителен режим на растителна основа, така и научни статии, свързани с дългогодишни проучвания и изследвания.

С приятелски поздрав, Милена

бюлетин