Veganzona

Полезни съвети и рецепти за един балансиран хранителен режим на растителна основа, както и научни статии, свързани с дългогодишни проучвания и изследвания


ВИТАМИН В12 

Витамин В12, или кобаламин е водоразтворим витамин. Човешкият организъм не е в състояние да го синтезира. Съхранява се само частично в организма, затова трябва да се приема редовно чрез храната или чрез хранителни добавки.

Витамин В12 участва в различни процеси, които са от съществено значение за нормалното функциониране на организма. По-конкретно, той е необходим за образуването на здрави червени кръвни телца, за образуването на костния мозък, за синтеза на  ДНК и миелн (обвивката, която покрива и предпазва нервните влакна). В12 е незаменим и за метаболизма на мастните киселини и аминокиселините. Освен това намалява стреса, като повишава доброто настроение.

Хората, които спазват или биха искали да спазват един вегански или вегетарианска хранителен режим са чували за този витамин, тъй като при тези видове режими на хранене, витамин В12 трябва да се приема като добавка. Това, че един хранителен режим, който частично или напълно не съдържа животински продукти и може да доведе до недостиг на витамин В12, не означава, че не е естествен. Това твърдение не е вярно по две причини.

Първата причина:

Витамин В12 не се произвежда нито от животните, нито от растенията. В природата витамин В12 се произвежда от бактериите в почвата или водата. Растенията, такива каквито се срещат в природата и каквито човечеството винаги е консумирало когато е живяло в естествена среда, съдържат В12 от бактериално замърсяване.

Вече не живеем в естествената ни среда. В днешно време не можем да приемем този витамин от бактериално замърсени растителни храни поради спазването на общите изисквания за хигиена, които премахват всякакъв вид биологични и химични замърсители.

Това ще рече, че проблемът не е в растителното хранене, че то е „неестествено“ за човека.  Неестествен е целият ни живот. Всъщност, храненето само с растителна храна е най-естественият избор, който можем да направим. Решението е просто. Култивират се специални бактерии, както се прави например за киселото мляко (при него щамовете бактерии са други). Никой не смята за странно или неестествено да яде кисело мляко, нали? Е, в моя случай, растително кисело мляко. Вместо да живеят в почвата, тези бактерии живеят върху въглехидратен субстрат, например меласа. Произведеният от тях витамин се взема и се поставя в нещо като „бонбон“, което представлява самата добавка, произведенa точно както в природата, от бактерии.

Втора причина:

Втората причина, поради която не е противоестествено да се приема витамин В12 от бактериален синтез е, че с животните се случва същото както с хората. И животните в интензивните стопанства вече не се хранят „естествено“. Те също не приемат В12 чрез храната, а с добавките, които им се добавят към фуража. Всъщност, една огромната част от произведения в света витамин В12 се дава на  селскостопанските животни! Има ли смисъл тогава да не взимаме добавки на В12 поради някакви необосновани съображения,  а да си го набавяме от животинските продукти на животни, взимали добавката с фуража? Това е единствената причина витамин В12 да се съдържа в месото, млякото или яйцата, иначе нямаше да го има!

Много по-логично, естествено и здравословно би било да приемаме добавката директно във формата, която се среща в природата, а именно от бактериален синтез. Освен витамин В12, на селскостопанските животни се дават и много други добавки, препарати и лекарства. Какво „естествено“ има в това? И не само! Интензивното животновъдство е най-неестественото нещо на света. Повечето хора, които избират да не консумират животински продукти го правят по етични причини. Мизерните и лоши условия в интензивните стопанства, както и жестокото страдание причинено на милиарди животни не е нещо „естествено“, нито приемливо.

И в заключение е хубаво да се спомене, че трябва да се консумират много големи количества яйца и млечни продукти, за да се задоволят нуждите ни от витамин В12, което категорично не съответства на препоръките за едно здравословно хранене. В този ред на мисли, приема на витамин В12 като хранителна добавка е добър и безопасен начин да се предпазим от недостиг, който между другото става все по-често срещан. Именно поради тази причина Американският институт по медицина препоръчва на всички хора над 50-годишна възраст, независимо от хранителният им режим, да приемат витамин В12 под формата на хранителни добавки и/или обогатени храни, за да се осигури оптималното му усвояване.

[ Отидете на индекса на често задаваните въпроси и пълната библиография ]

Информацията в този уебсайт представлява обща информация, която в никакъв случай не замества медицинският съвет получен от вашият лекар! Също така, тази информация не може да се използва за самодиагностициране и самолечение. За да си осигурите един здравословен и балансиран хранителен режим, винаги е добре да се доверите на препоръките на вашия лекар или експерт по хранене.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

за мен

Здравейте и добре дошли в моя блог!

Казвам се Милена и съм завършила магистратура със специалност “Диетология и Вегетарианско Хранене” във факултета по Медицина и Хирургия в Политехническия Университет Марке в Анкона, Италия.

Тук ще намерите както полезни съвети и рецепти за един балансиран хранителен режим на растителна основа, така и научни статии, свързани с дългогодишни проучвания и изследвания.

С приятелски поздрав, Милена

бюлетин