Veganzona

Полезни съвети и рецепти за един балансиран хранителен режим на растителна основа, както и научни статии, свързани с дългогодишни проучвания и изследвания


ШЕСТ ДОБРИ ПРИЧИНИ ДА ПИЕМ ВОДА С ЛОМОНОВ СОК СУТРИН

Foto di Julia Zolotova: https://www.pexels.com/it-it/foto/limone-a-fette-di-frutta-in-vetro-picher-1320998/

Всеки от нас се събужда и става от леглото с различно настроение: едни са свежи като кукуряк, други- не могат да продумат първия половин час, трети си приготвят кралска закуска, а някои пък изпиват едно кафе на крак на входната врата.

Хубаво е обаче, всеки един от нас да си изгради добър навик – когато станем от леглото, още преди да направим каквото и да било друго, да изпием на гладно чаша хладка вода със сока на един лимон.

На някои (особено тези, които не са свикнали да закусват и трудно се събуждат) може да се стори странно да се започне деня с чаша вода и лимон на гладно, но ползите от това са много. Ще се спра само на най-важните:

 • Свеж дъх

Случвало се е на всеки да се събуди и да осъзнае, че дъхът му не е толкова свеж колкото би му се искало. Понякога е свързано с това, какво сме яли предната вечер или с проблеми като възпаление на венците, кариес или дентални абцеси.

Във всеки случай ситуацията не е приятна, още повече когато и ментовата паста за зъби не може да ни разреши проблема. Затова хубаво е да помним, че лимона може да ни помогне.

На практика, лимона има антисептично и стягащо действие и е полезен в случаите на възпаление на венците и устната кухина.

 • Прилив на енергия

Ако се чувстваме уморени и нямаме сила сутрин, лимона може да ни помогне. Лимоновия аромат има стимулиращо действие и подобрява настроението.

Наслаждавайки се на водата с лимон ще успеем бързо и по естествен начин да събудим съзнанието си и да се преборим с тревогата, която често ни спохожда рано през деня (особено когато сме претоварени с ангажименти).

 • рН баланс на тялото

Знаем, че алкализиращите храни са важни за нашето здраве, тъй като са в състояние да противодействат на вътрешната киселинност, която е причина за различни заболявания (само един от многото примери- високата концентрация на пикочна киселина е честа причина за болка в ставите), а лимона е една от най-алкализиращите храни.

 • Имунна система

Знаем колко е важно имунната ни система да работи добре. Благодарение на нея сме защитени от атаките на вируси и бактерии, и сме в състояние да преборим инфекциите. Ако имунната ни система не работи добре, ще бъдем много по-податливи на вируси като настинка и грип, и тялото ни ще е затруднено да се пребори дори и с най-баналните инфекции.

Лимонът е богат на витамин С (или аскорбинова киселина), който е много важен за подобряване на процеса на абсорбация на желязо от организма: а желязото играе също толкова важна роля в регулирането на имунната функция.

 • Пречистване

Лошото хранене (т.е. консумацията на твърде богати на мазнини храни, рафинирани и консервирани сладки и тестени изделия), замърсеният въздух и приема на лекарства са фактори, които допринасят за опасния излишък  от токсини в телата ни. Имено тези токсини могат да бъдат  причина за различни разстройства (на първо място- главоболие и проблеми с храносмилането).

Пречистването с вода и лимонов сок на гладно сутрин действа като “душ” на нашия организъм. Лимонът благоприятства пречистването от токсини (особено тези, които се натрупват в храносмилателния тракт, но не само) и помага за добрата функция на “органите-филтър” (особено на черния дроб).

Става въпрос за една много лесна за изпълнение техника за пречистване (необходими са само постоянство и 5 минути време), но в дългосрочен план ще видим ползите: досадните болежки свързани с излишъка на токсини ще ни напуснат и като цяло ще се чувстваме много по-добре.

 • Свежа кожа

Естествено здравето е най-важно, но за нас жените и красотата има своята тежест. Една чаша вода с лимонов сок сутрин може да направи чудеса за кожата, особено на лицето.

Лимонът е богат на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали- причина за стареенето на клетките. С вода и лимон всяка сутрин, кожата ни ще се изглади и ще имаме успех в борбата с видимите ефекти от стареенето й.

Показания, противопоказания и съвети:

 • Внимавайте с температурата на водата, не трябва да е вряла!
 • Лимонената киселина не е най-добрия приятел на зъбния емайл, затова пийте водата с лимоновия сок със сламка или веднага след това изплакнете устата си само с вода и не мийте зъбите си с паста и четка за зъби в следващия половин час.
 • Към водата не бива да се добавя захар или други подсладители.
 • Може ли да се пие при гастрит? – Реакцията е различна при всеки човек, но най-добре се въздържайте или се консултирайте с вашия лекар.
 • Защо водата не бива да е студена? – Защото термичния шок е прекален за организма.
 • Може ли да се пие само лимонов сок без вода? – Не, не е желателно.
 • Препоръчва ли се при киселинен рефлукс? – Не, не е желателно.
 • Може ли да се пие по време на бременност? – Желателно е да се консултирате с вашия лекар.
 • Може ли да се закуси веднага след това? – Не, по-добре да изчакате десетина минути и не пийте кафе, защото кафето ще неутрализира ползите от водата и лимона.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

за мен

Здравейте и добре дошли в моя блог!

Казвам се Милена и съм завършила магистратура със специалност “Диетология и Вегетарианско Хранене” във факултета по Медицина и Хирургия в Политехническия Университет Марке в Анкона, Италия.

Тук ще намерите както полезни съвети и рецепти за един балансиран хранителен режим на растителна основа, така и научни статии, свързани с дългогодишни проучвания и изследвания.

С приятелски поздрав, Милена

бюлетин